HomeNewsStruikelstenen in Oisterwijk

Struikelstenen in Oisterwijk

Struikelstenen en boek gedenken Oisterwijkse Holocaust-slachtoffers
In Oisterwijk vallen als gevolg van de periode ’40-’45 drieëntwintig Holocaust-slachtoffers te betreuren. Het zijn de Joodse slachtoffers waarvoor in de afgelopen jaren zogeheten ‘struikelstenen’ zijn gelegd in Oisterwijk. Op 27 januari 1945 hebben soldaten van het Sovjetleger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. In het kader van Holocaust Memorial Day heeft de Werkgroep Struikelstenen op donderdag 27 januari 2022 bij de 23 stenen in Oisterwijk een kaars aansteken.

Een dag later is tijdens een Holocaust-herdenking in Tiliander het boek “Struikelstenen in Oisterwijk. Het verleden herdenken met het oog op de toekomst” gepresenteerd. Daarbij waren familieleden en nabestaanden uitgenodigd van de joodse slachtoffers die vanuit Oisterwijk naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd en vermoord.

Max Wolff
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst is een interview getoond met Max Wolff en Ad van den Oord verteld over de joodse inwoners in Oisterwijk. De Werkgroep Struikelstenen doet verslag van de steenlegging in de afgelopen drie jaar. Peter Slingeland heeft een boek samengesteld waarin alle 23 slachtoffers zijn geportretteerd in woord en beeld. Een aangrijpende geschiedenis van de holocaust in Oisterwijk.

De eerste twee exemplaren van het boek zijn uitgereikt aan de 95-jarige Max Wolff. Twee zussen van hem, Kitty en Elly en haar man Siefgried Kansein woonden aan de Georg Perklaan in Oisterwijk en werden tijdens hun vlucht aangehouden, gedeporteerd en op 14 november 1942 in Auschwitz vermoord. Het andere exemplaar is uitgereikt aan de burgemeester van Oisterwijk, Hans Janssen. De bijeenkomst is afgesloten door de voorzitter van de Werkgroep Struikelstenen – Sjef van den Bijgaart – door het opheffen van de werkgroep.

Verkooppunten
Het boek “Struikelstenen in Oisterwijk. Het verleden herdenken met het oog op de toekomst” is verkrijgbaar bij uitgever Het kwartier van Oisterwijk, de boekhandelaren in Oisterwijk en Moergestel en bij de Heemkundekring voor de prijs van 15 euro.

Login