HomeNieuwsNamen en nummers

Namen en nummers

Bewoners, nabestaanden en kinderen van de Tovervogel deden mee met Namen en Nummers een digitale herdenking van Joodse slachtoffers van de Holocaust . Ze maakten 23 naambordjes en bijbehorende teksten voor de 23 Joodse slachtoffers uit Oisterwijk. De naambodjes werden op 4 mei tijdens de dodenherdenking neergelegd bij het bevrijdingsmonument.

Bij de herdenkingsprojecten Namen en Nummers wordt een tijdelijk monument gemaakt voor de Joodse bewoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit een plaats. Deelnemers aan deze herdenking ontfermen zich over één van de slachtoffers en maken thuis voor hem of haar een naambordje dat wordt gebruikt bij het herdenkingsritueel. De deelnemers plaatsen het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond. Zo worden de buurtbewoners van toen symbolisch thuisgebracht.

Namen en Nummers Oisterwijk komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers van Ida van der Lee, waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. Vanwege de coronapandemie hebben deelnemers in Amsterdam in 2020 thuis naambordjes gemaakt. Dat pakte heel goed uit en daarmee was het concept voor een landelijk vervolg geboren. Hieruit is het idee ontstaan om Namen en Nummers door te zetten naar andere buurten in Amsterdam en andere steden in Nederland zodat uiteindelijk álle 104.000 Joodse holocaustslachtoffers individueel en indien mogelijk collectief worden herdacht. Klik hier om de website NamenEnNummers.nl te bezoeken. Via deze link kunt u de gedenkpagina’s van de 23 slachtoffers uit Oisterwijk rechtstreeks bekijken.

Login